romaversitas.org.mk

Посебен закон за практикантство

Практикантството во фирмите и институциите не е регулирано со законско решение, тврдат стопанските комори во Македонија. За да се реши овој проблем тие бараат посебен закон за практикантство кој ќе се однесува на изведувањето на овој процес во работна организација.

Досега, практикантската работа се регулира само преку законите за средно и за високо образование, но бизнисмените тврдат дека не се доволни и може да дојде до злоупотреба и неусогласеност на двете страни во делот на работните односи.

Повеќе...

Меѓународен ден за сеќавање на Холокаустот

И Ромите биле жртви на нацистичкиот режим

 

Светот уште еднаш се потсети на жртвите на Холокаустот, одбележувајќи го 27 јануари – Меѓународниот ден на сеќавање на Холокаустот. Во Холокаустот умреле многу Евреи, Роми, Словени. Според некои непотврдени информации, бројката на загинати Роми изнесува меѓу 200.000 и 500.000 лица.

По овој повод, Министерството за надворешни работи на Република Македонија, минатата недела, организираше комеморативна церемонија и изложба на тема „Изгубениот свет на сефардските Евреи од Западниот Балкан“. Министерката за образование Рената Дескоска во обраќањето потсети дека Македонија презема многубројни активности за одбележување на овој датум.

Повеќе...

Дури 75 проценти од Ромите во Македонија се невработени

Ромскиот Образовен Фонд, согласно своите анализи, тврди дека дури 75 проценти од Ромите во Македонија се невработени. Според РЕФ, 88 отсто од нив имаат нецелосно основно образование, односно 4.4 проценти нецелосно средно образование.

„Анализите покажуваат дека стапката на невработеност на Ромите изнесува 75 отсто, што е највисока од сите етнички заедници во Македонија, а повеќе од двојно од националниот просек. Иако, официјалните податоци укажуваат на тоа дека Ромите сочинуваат 47% од сите невработени лица и обезбедуваат увид во образовниот профил на невработените Роми: 88% имаат целосно или нецелосно основно образование, 4,14% имаат целосно или нецелосно средно образование, а потоа 1% има завршено високо образование“, вели Сенад Мустафов, претставник на РЕФ во Македонија.

Повеќе...

Сто стипендии за студенти Роми

Вкупно 100 студенти Роми ќе бидат стипендирани во текот на своето образование согласно Конкурсот за доделување стипендии на редовни студенти Роми запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2017/2018 година. 

Конкурсот го објави Министерството за образование и наука. Стипендија ќе добијат студенти припадници на Ромската етничка заедница, кои се државјани на Република Македонија и не користат друга стипендија.

Повеќе...

Информативна средба за РЕФ - Програмите за стипендирање

На 29 Април 2016 година во просториите на Здружението на граѓани „РОМАВЕРЗИТАС“ во Скопје, беше одржана информативна средба за РЕФ - Програмите за стипендирање за студенти и матуранти Роми .

Средбата беше организирана од страна на Здружението на граѓани „РОМАВЕРЗИТАС“ и Националниот координатор за РЕФ - Програмите за стипендирање во Македонија г-ѓа Ајсел Амет.

На информативната средба беа презентирани РЕФ - Програмите за стипендирање и главните активности на РОМАВЕРЗИТАС од страна на г-ѓа Ајсел Амет, Националниот координатор за РЕФ - Програмите за стипендирање во Македонија и г-дин Силхан Саитов, проектен координатор во Здружението на граѓани „РОМАВЕРЗИТАС“.

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА АКТИВНОСТИ

 

А К Т И В Н О С Т И

ПЕРИОД

1.

ПРОМОЦИЈА И ПОТПИШУВАЊЕ НА ДОГОВОРИ СО КОРИСНИЦИТЕ НА СТИПЕНДИЈА – СТУДЕНТИ И СРЕДНОШКОЛЦИ

Јануари

2.

МЕНТОРСТВО ОД УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОРИ ДОКАЖАНИ ВО СВОЈАТА ОБЛАСТ

10 Ментори, за студенти на прва година запишани во приватните или државните универзитети во Република Северна Македонија

Февруари – Јуни

3.

ТУТОРСТВО ОД ПРОФЕСОРИ, АСИСТЕНТИ, КОЛЕГИ И ВРСНИЦИ УСПЕШНИ ВО ПРЕДМЕТНАТА ОБЛАСТ

 30 студенти од сите студиски години запишани во приватните или државните универзитети во Република Северна Македонија, заради полесно совладување на материјата во предметната област.

Јануари - Август

4.

РАБОТНИ ПРАКСИ ЗА СТУДЕНТИ И СРЕДНОШКОЛЦИ

Број : 20 Студенти

20 Средношколци

20 Ментори за средношколците при извршување на работната пракса

Период : 3 Месеци

Работни пракси во институции, НВО, приватни фирми и компании

Јануари - Август

5.

БИБЛИОТЕКА НА РОМАВЕРЗИТАС

Студенти и корисници на Ромаверзитас. Набавка на нови книги потребни за користење од страна на студентите на Ромаверзитас

Јануари - Август

6.

МЕСЕЧНИ СОСТАНОЦИ СО СТУДЕНТИТЕ НА РОМАВЕРЗИТАС И КВАРТАЛНИ СОСТАНОЦИ СО СТУДЕНТИ И СРЕДНОШКОЛЦИ КОРИСНИЦИ НА СТИПЕНДИЈА

Јануари - Август

7.

НАДОГРАДБА НА ПЛАТФОРМА Еромаверзитас И МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА ЗА РЕГИСТРИРАЊЕ НА СИТЕ СТУДЕНТИ И КОРИСНИЦИ НА РОМАВЕРЗИТАС

Јануари - Август

8.

ПОДРШКА ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ ,ФОРМИРАЊЕ И ФУНКЦИОНИРАЊЕ НА УНИЈА НА МЛАДИ НА РОМАВЕРЗИТАС

Дебати, номинација и наградување на најдобрите студенти на генерацијата, Подршка на СИП (студентски иницијативи, кампањи), регистрирање во платформата ЕРомаверзитас и користење на мобилна апликација еРомаверзитас.

Јануари – Август

9.

ЗАБАВА, ПИКНИК, ТЕАТАР, ФИЛМСКА ВЕЧЕР И ДРУГИ ИНИЦИЈАТИВИ

Јануари – Август

10.

РОМА ИНДЕКС

Број на вклучени лица: 5 лица и еден ментор

Јануари - Август

11.

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ВАЖНИ ДАТУМИ ЗА РОМСКИОТ НАРОД

Јануари - Август

12.

КУРС ЗА КОМПЈУТЕРИ

Број : 7 студенти на Ромаверзитас и

10 матуранти

Јануари - Август

13.

ПОДГОТОВКА НА БИЗНИС ПЛАНОВИ ЗА МАТУРАНТИ

Јуни – август

14.

ЗИМСКА БИЗНИС ШКОЛА ЗА СТУДЕНТИ ЗА ГРАДЕЊЕ КАПАЦИТЕТИ ЗА НАСТАП НА ПАЗАРОТ НА ТРУД

Број : 20 Студенти,

Локација: надвор од Скопје, 4 ноќевања

Февруари

15.

ЗИМСКА ШКОЛА ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ РОМИ НА ТЕМА :

- ИДЕНТИТЕТ, ВЛАДЕЊЕ НА ПРАВО, ПОЛИТИЧКА КУЛТУРА И ДЕМОКРАТИЈА И

- ГРАДЕЊЕ НА КАПАЦИТЕТИ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ВРАБОТЛИВОСТА И НАСТАП НА ПАЗАРОТ НА ТРУД НА СРЕДНОШКОЛЦИ РОМИ

Број : 40 Средношколци,

Локација: надвор од Скопје

Февруари

16.

ДВОДНЕВНА РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА: АКТИВИЗАМ И УЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИ РОМИ ВО ЈАВНИТЕ ПОЛИТИКИ 

Број : 20  учесници

 

Локација:  надвор од Скопје

Февруари 

17.

СЕМИНАР НА ТЕМА: АКАДЕМСКИ ТЕХНИКИ И АКАДЕМСКО ПИШУВАЊЕ

 - Управување со време и Приоритизација,

- Кооперативно учење и делегирање, Истражување Анализа

- Академско пишување и критично размислување

Број : 45 Студенти,

Локација: надвор од Скопје

Април

18.

ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЕНТАЦИЈА И КАРИЕРНО СОВЕТУВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ

Број : 25 средношколци

Локација: Ромаверзитас

Мај

19.

ДВОДНЕВНА РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА: ПИШУВАЊЕ НА ЈАВЕН ДОКУМЕНТ И МЕНТОРСТВО ЗА ПОДГОТОВКА НА POLICY BRIEF 

Број : 17 учесници, 

 

Локација:  надвор од Скопје

Мај

20.

ИНФОРМАТИВНИ И МОТИВАЦИСКИ СРЕДБИ СО МАТУРАНТИ

Мај – Август

21.

ТУТОРСТВО ЗА МАТУРАНТИ И ПОДГОТОВКА ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТИ

за наставните предмети по математика, јазик, странски јазик и друг стручен предмет

Мај - Јуни

22.

ВРСНИЧКО МЕНТОРСТВО ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ

Ангажирање на 10 ментори Роми, алумни на РВ за период од 2 месеци

Опфатени 20 средношколци

Април - Мај

23.

 РЕГИОНАЛНА ЛЕТНА ШКОЛА ЗА СТУДЕНТИ НА ТЕМА ПРОФЕСИОНАЛЕН РАЗВОЈ И СТЕКНУВАЊЕ НА ВЕШТИНИ ЗА ВМРЕЖУВАЊЕ И НАСТАП НА ПАЗАРОТ НА ТРУД

Број: 45 учесници,

Локација: надвор од Скопје

Јули - Август

24.

ЛЕТНА ШКОЛА ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЕН РАЗВОЈ И СТЕКНУВАЊЕ НА ВЕШТИНИ

Број: 27 учесници,

Локација: надвор од Скопје

Јули - Август

Донатори

Соработници

Видео