romaversitas.org.mk

Завршен настан на ЗГ „Ромаверзитас“ со презентации на постигнатите проектни резултати и активности

ЗГ „Ромаверзитас“  ги презентираше постигнатите резултати од проектите кои се спроведуваа од 2017 до 2019 година.

Повеќе...

Спроведен интензивен летен курс за компјутери

Здружението на граѓани Ромаверзитас во рамките на проектот „Зголемени можности за образование на Роми и млади Роми во Западен Балкан и Турција“, финансиран од Европската унија, во период Јули - Август, спроведе интензивен летен курс за компјутери.

Повеќе...

Завршен настан во кампањата „Ние Гласаме, Ние Одлучуваме“

Граѓанската иницијатива „Avaja“, на 3-ти мај 2019 година, организираше Јавно обраќање на кандидатите за претседател на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски и Гордана Силјановска Давкова пред ромската заедница. На настанот присуствуваа огромен број граѓани, кои се запознаа со кандидатите за претседател и воедно со нивната кампања и програма. Покрај претставување на нивните програми, публиката поставуваше и прашања до кандидатите.

Повеќе...

Ромаверзитас со делегат на Собранието на Националниот Младински Совет на Македонија (НМСМ)

Ромаверзитас  имаше свој делегат на Генералното Собрание на НМСМ, кој се оддржа на 11 и 12 Мај во големата сала на Советот на Град Скопје. Претставникот на студентите Руфат Демиров учествуваше во изгласувањето на клучните прашања во младинскиот совет.

Повеќе...

Ромска недела во Брисел

Годинава, во Европскиот парламент во Брисел, се одржува Ромска недела од 16-ти до 22-ри март. Исто така, се организира и семинар на тема расизам, во организација на Тернипе – интернационална ромска мрежа во партнерство со Ерменскиот благороднички сојуз, Европската унија на студенти Евреи и младинска организација за Европските националности.

Повеќе...

Донатори

Соработници

Видео